Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Νευροανάδραση (Neurofeedback)

"Η Νευροανάδραση είναι μία στρατηγική μάθησης, η οποία καθιστά τον άνθρωπο ικανό να μεταβάλλει τα εγκεφαλικά του κύματα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία μέθοδο άμεσης, συστηματικής κι επιλεκτικής εκγύμνασης του εγκεφάλου.
Όπως χρησιμοποιούμε στο γυμναστήριο τα κατάλληλα όργανα για να δυναμώσουμε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες, παρομοίως χρησιμοποιούμε τα αντίστοιχα μηχανήματα και τεχνικές της Νευροανάδρασης για να καλλιεργήσουμε τη συγκέντρωση ή τη χαλάρωση. Αυτή η εκπαίδευση συμβάλλει στην επίτευξη μίας ήρεμης αλλά γρήγορης διανοητικής κατάστασης.


Η ΗΕΓ Βιοανάδραση (EEG Biofeedback), γνωστή ως βιοανάδραση των εγκεφαλικών κυμάτων ή Νευροανάδραση (Neurofeedback), αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς και επιστημονικά ενδιαφέρουσες μορφές βιοανάδρασης. Αποτελεί μία στρατηγική μάθησης, η οποία καθιστά το άτομο ικανό να μεταβάλλει την εγκεφαλική του δραστηριότητα. Μέσω ειδικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τα οποία δίδουν άμεση ανάδραση των εγκεφαλικών κυμάτων του εκπαιδευόμενου, και σε μία σχετικά σύντομη χρονική περίοδο, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να αυξάνουν ή να μειώνουν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η νευροανάδραση δε συγκαταλέγεται στις εναλλακτικές μεθόδους – είναι μία συμπεριφοριστική μέθοδος και πιο συγκεκριμένα αποτελεί μία μορφή συντελεστικής εξαρτημένης μάθησης (operant conditioning)."

Σ.Σ: Το απόσπασμα είναι από το περιοδικό Focus. Στην πράξη τώρα, η θεραπεία αυτή αναγνωρίζεται διεθνώς ως "εν γένει καλή πρακτική" για τα αυτιστικά άτομα. Το πρωτόκολλο που ακολουθείται συνήθως είναι 2 ωριαίες θεραπείες την εβδομάδα για χρονικό διάστημα 12-18 μηνών. Ίσως να μην είναι τόσο σημαντική όσο η ΜΒ12, το υπερβαρικό οξυγόνο και η διαίτα, σίγουρα όμως βοηθά το παιδί σας. Δεν χάνετε κάτι αν ρωτήσετε...
Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.kepsype-nevroanadrasi.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου